A vadhús egészséges, biológiai és élvezeti értéke kiváló. Fehérjében gazdag, zsírtartalma pedig jóval kisebb a hizlalt, tenyésztett háziállatokénál. A vadhús nagyobb mértékben tartalmaz nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat, rendkívül gazdag íz- és aromaanyagokban. A jellegzetes, karakteres ,,vadhúsíz" megfelelő előkészítéssel, fondorlatos fűszerezéssel még jobban kiemelhető, vagy éppenséggel szelídíthető.
Mivel a vadon élő állatok változatos növényi táplálékot fogyasztanak, sokat mozognak, és egész életüket a szabadban töltik, húsuknak nemcsak kisebb a zsírtartalma, de rostosabb és keményebb is, mint a tenyésztett házi állatoké. Ezért a megfelelően omlós végeredmény eléréséhez alapos előkészítést igényelnek.
A recepteket az erdő ihlette, a merész fűszerezés különleges ízekkel fog örvendeztetni. Rusztikus fogásokat, karakteres vadételeket, stílusos erdei desszerteket kínál a kötet a Rousseau-i gondolat jegyében: Vissza a természethez!
A tartalomból:
A vadhúsról
A páclevekről
A gombákról
Az erdő gyümölcsei, a rétek fűszerei
Receptek
Előételek, uzsonnára, piknikre valók
Fácánropogós medvehagymamártással
Fácánpástétom narancsos csokikenyérrel
Vajas tésztában sült vadragu
Hubertusz-palacsinta
Gombás gofri
Gombavagdalt
Gombás metélt
Nimród-táska
Szarvasburger
Útravaló vadpástétom
Levesek
Vadesszencia vargányás palacsintával
Tüdőstáskaleves
Rabsicleves
Vaderőleves medvehagymás gombóccal
Fácánerőleves sajtos piskótával
Erdeigomba-krémleves
Zöldcsütörtöki leves
Csipkebogyóleves
Húsételek
Tűzdelt fácánmell zöldségágyon, almapürével
Fácánpecsenye ünnepi lilakáposztával
Vadkacsa gyömbéres-mézes narancsmártással
Vadkacsa zöldségpüréágyon
Párolt vadnyúlgerinc bormártásban
Vadnyúlropogós az erdő gyümölcseivel
Őzcomb kenyérkéregben
Őzgerinc mézes erdei gyümölccsel
Citromos-rozmaringos őzsült
Aszalt szilvás őz sajtkosárban
Őzpörkölt szilvás derelyével
Őzmáj szalonnaköntösben, nyárson
Fűszeres szarvassült almás burgonyakrokettel
Gombával töltött szarvassült
Szarvaspörkölt bundában
Fokhagymás vaddisznóoldalas
Egytálételek
Füves erdésztokány
Zöldséges, savanyú vadbelsőség
Gyöngyhagymás fácánbecsinált kelgombóccal
Gombás-tejfölös fácán
Vadkacsacomb elzászi módra
Lencsés vadkacsa
Vadnyúlgerinc vadasan
Vadnyúlgombócok medvehagymamártásban
Gombás vadnyúlragu
Gesztenyés-kakukkfüves szarvasragu
Szarvasborscs
Uborkás szarvasragu
Bakonyi gombás vaddisznó
Káposztás muflongombóc
Vörösboros muflonragu rozmaringos pogácsával
Desszertek
Áfonyás-levendulás kosárka
Bodzapalacsinta
Rózsafánk csipkebogyólekvárral
Borbolyadesszert
Zsályás almás táska
Gesztenyés fatörzstorta
A szerzőkről