2020 augusztusban jelent meg a Quintessence A Pálinka Világa - 2020 című könyv.
A Quintessence Pálinkás Könyvek ötödik kötetének Gyökerek ? múlt fejezete a tilos pálinkafőzés és a szeszfőzdék ellenőrzésének gyakorlatát boncolgatja a II. világháború utáni és a Rákosi-korszak éveiben Turi Zsolt pénzügyőr őrnagy, a NAV Pénzügyőr-és Adózástörténeti Múzeumának kulturális főreferense jóvoltából. A tilos főzések és azok pénzügyőri leleplezési technikái mellett betekintést nyerhetünk a korszak pálinkával kapcsolatos gondolkodásába, a ? ma már sokszor megmosolyogtató ? cefrekészítési és pálinkafőzési gyakorlatába is.
Az Értékek - jelen fejezete a 2020. évi Quintessence Pálinkaverseny aranyérmes kereskedelmi tételeit mutatja be magyar és angol nyelv mellett ez alkalommal már románul is, melyek a jelen értékeit kiemelkedően megtestesítik és reprezentálják. Rendhagyó módod megismerhetik Közép-Európa legnagyobb pálinkás megmérettetésén az aranyérmet elért magán és bérfőzetett tételeket előállító személyeket is, és azok pálinkához kötődő tevékenységét.
A Lehetőségek - jövő fejezet a szőlőpálinkák legalapvetőbb fajtasajátosságait veszi számba Takács László és Pataki Attila jóvoltából, összehasonlítva azokat a szőlőfajtákból készült borok jellemzőivel is. A szőlőpálinkák múltja csak mintegy két évtizedre nyúlik vissza, és az utóbbi években lettek egyre népszerűbbek. A Quintessence Pálinkaverseny 11 éves történetében eddig összesen 64 különböző fajtatiszta szőlővel neveztek. Ezek közül 56 került e tanulmányban bemutatásra. Az alapanyag kiválasztásához, annak feldolgozásához és a lepárlás során elvárt fajtajegyek megismeréséhez is segítséget nyújthat e munka.
A Függelékben a Quintessence (XI.) Pálinka- és Párlatverseny - 2020 adatait és eredményeit tették közzé. A fotók a versenyre nevezett tételekhez kötődő értékelő/bíráló zsűrizésen, illetve az idén januárban megrendezésre került díjkiosztó gálán készültek.