Egy-egy menzai fogás sokakban gyermekkori emlékeket ébreszthet fel. Meghatározó szerepe van a közétkeztetésnek, hiszen naponta 1,5 millióan veszik igénybe ezt a szolgáltatást. A 19. század végétől napjainkig jelentősen megváltozott az ételkínálat és az étkezések formája központi előírások szabályok mentén. Már nem elsősorban az éhezés veszélyétől kell a gyermekeket megmenteni, sokkal inkább az egészséges táplálkozás mintájaként szolgálhat a menza. A kötetben szereplő, több tudományterületet lefedő tanulmányok - egy konferencia válogatott anyaga - az iskolai gyermek közétkeztetés egészét járják körül új megközelítésből: nem csak az ételekről van szó ennek kapcsán. Egy friss kutatásban a menzák szerepét a családok étkezési szokásait is láttatva elemzik néprajzkutatók és dietetikusok. Ehhez kötődően további tanulmányok szólnak többek között a közétkeztetés feltáratlan történetéről, az ételek szimbolikájáról, az élelmezésvezetők szerepéről. Nemcsak a téma iránt érdeklődő szakembereknek ajánljuk a kötetet, hanem mindenkinek, aki szeretne a menzai konyhák és az ebédlők falai között rejtőző titkokat megtudni a gyermekétkeztetésről.