Régi kéziratos könyveket bemutató sorozatunk újabb darabja.
Kötetünkben olyan háziasszonyi receptgyűjteményeket teszünk közzé, amelyek a 20. század első évtizedeiben a házi édességkészítés igényes változatait alkalmazták, egyben a generációkon átívelő hagyomány révén összekötik az erdélyi konyhakultúrát az előző századok hagyományával:
Három háziasszonyi gyűjteményt mutatunk be, mindhármat Tordán írták (mindhárom magántulajdonban van). Bennük visszaköszönnek az erdélyi konyhában Wesselényi Kata, tehát a 18. század óta a jelek szerint folyamatosan használt szavak és anyagok (írós vaj, citronád, szulc, a rengeteg mandula, malozsa és még mindig sok méz).
Huszárcsók:
14 dkg vaniliás cukrot 2 tojás fehérjével nagyon habosra keverünk, beleteszünk 14 dkg mogyorót, 3 szelet puhított csokoládétés 7 ek zsemlemorzsát. Kivajazott, lisztezett tepsiben kis csókokat formálunk, és lassú tűznél megszárítjuk a sütőben.
Meleg túrós torta
7 deka vaj, 10 dkg liszt, 1 tojássárga, ezeket összegyúrni, és egy kerek lapot nyújtani, kikent tortaformába tenni. Azután szitán áttörünk 25 dkg tehéntúrót, 2 tojássárga, 2 ek porcukor, ezt rákenjük, és félig kisütjük, ekkor 2 tojásfehérjéből való kemény habot 3 kanál cukorral a tetejére
öntjük.